Cum se alege societatea de asigurare
Contractul (polita) de asigurare se alege in functie de:
- riscurile pe care dorim sa le acoperim prin asigurare;
- posibilitatile financiare ale fiecaruia.
Alegerea riscurilor care se pot asigura
Riscurile acoperite sunt identice atat pentru asigurarea cladirii locuintei cat si a bunurilor continute, cu exceptia furtului care este asigurat doar pentru bunuri.
De regula, societatile de asigurari impun, pentru cladiri si bunuri, asigurarea asa numitelor ‘riscuri standard’ (incendiu, trasnet, explozie, caderi de corpuri grele pe cladiri), celelalte riscuri numite „extinderi” (cutremur de pamant, inundatie,
furtuna, grindina, avalansa de zapada, alunecari de teren, etc.) fiind optionale.
Unele societati de asigurare ofera si acoperirea unor riscuri speciale ca: riscuri politice (greve, tulburari civile) si terorismul sau vandalismul.
Tot un risc special este si inundarea apartamentelor de bloc cauzata de instalatiile proprii de apa sau de incalzire sau provocata de apa provenita de la apartamente vecine.
Riscul de furt se asigura numai impreuna cu celelalte riscuri.
In ceea ce priveste bunurile, acestea pot fi asigurate in totalitate sau numai o parte din acestea.
Pentru asigurarea riscurilor de accidente si raspundere civila fata de terti nu sunt prevazute riscuri standard si extinderi.
DE RETINUT!
-
In vederea obtinerii unui credit pentru care se garanteaza cu cladirea locuintei, banca va solicita incheierea unei polite de asigurare cu acoperirea tuturor riscurilor.
-
In cazul achizitionarii unor bunuri casnice cu plata in rate se va incheia o polita de asigurare numai pentru bunurile achizitionate, cu acoperirea tuturor riscurilor.
Alegerea perioadei de asigurare
Polita de asigurare se poate incheia pe o perioada de 1 an dar si pe perioade mai scurte, dar nu mai putin de 1 luna.
Alegerea sumei asigurate
-
Suma asigurata pentru cladiri si bunuri reprezinta valoarea reala a acestora la data asigurarii.
-
Valoarea reala reprezinta valoarea de nou (pretul de inlocuire) din care se scade uzura in raport cu vechimea, intrebuintarea si starea de intretinere a bunului respectiv.
-
Societatile de asigurari detin metodologii de calcul a valorii reale a cladirilor, dar pentru acestea este nevoie sa furnizati date despre cladire (anul construirii, materiale de constructie folosite pentru fundatie, pereti, acoperis,
finisaje interioare si exterioare, suprafata incaperilor, grosimea peretilor, etc.). -
Suma asigurata pentru raspunderea civila legala fata de terti este suma maxima care se poate despagubi pe parcursul perioadei asigurate pentru prejudiciile aduse tertilor in urma unui eveniment asigurat (vatamari corporale, inclusiv
deces si pagube materiale). Aceasta suma se stabileste de catre asigurat la incheierea politei. -
Suma asigurata pentru accidentele suferite de catre membrii familiei este suma maxima care se poate despagubi pe perioada asigurata si se stabileste de catre asigurat la incheierea politei.
Dupa stabilirea sumelor asigurate si alegerea riscurilor pe care doriti sa le acopere asigurarea, societatea de asigurari propune o prima anuala de asigurare.
Desigur, cea mai buna alegere este incheierea unei polite complete, cu cuprinderea tuturor riscurilor, insa, in functie de posibilitatile financiare ale fiecaruia, se poate renunta la acoperirea anumitor riscuri si atunci polita devine mai ieftina.